• kanıtı ortaya koyamam ama varsa bile bu toprakları görmezden geliyor. en azından benim hayalimdeki tanrı için bu geçerli.
  • ünlü bilim filozofu karl popper'ın genel kabul gören yanlışlanabilirlik ilkesine göre hiçbir şeyin olmadığı kanıtlanamaz, casper'ın bile.

    edit: tabii bu varolduğu anlamına gelmiyor.
  • bir şeyin olmadığını ispatlamak için olası her ihtimali kontrol etmelisiniz.

    örneğin "anahtarlarım cebimde yok" demek için ceplerinize bakmış olmanız gerekir.

    allah yok demek için de var olan tüm zamanlara ve tüm evrenlere bakmış olmanız gerekir. mümkün mü bu? allah bizim zamanımızda var olsaydı ve bir gezegende yaşıyor olsaydı bile onu görmemiz, bulmamız çok mümkün değil.

    var olduğunu ispatlamaya çalışan varsa ispatlasın demiştim geçmişte, insanlar genelde iki farklı şekilde "ispatlıyorlar":

    1. bu kadar kompleks bir şey allahsız var olamaz diyenler. evren çok kompleks allahsız var olamazsa, allahı yaratan nedir? allah çok kompleks ama yaratan olmadan var olabiliyorsa, evren neden allah olmadan var olamıyor?

    2. olmadığını ispatlayamazsın diyenler. evet ispatlayamam, ama sen de varlığını ispatlayamazsın.

    ben, odamda 1 litre kola var diyorsam, bunun var olduğunu ispatlamak için odamı görmeniz ve kolayı tespit etmeniz gerekir, olmadığını ispatlamak için de odamın tamamını görmeniz gerekir.

    allahın varlığı da yokluğu da ispatlanamayacağına göre, insanlar üçe ayrılır:

    1. allahın varlığına "inananlar", var olduğunu bilenler değil bakın, inananlar
    2. allahın olmadığını iddia eden ve "ispatlayan" salaklar
    3. allahın olup olmayacağını bilmeyen, varlığına da yokluğuna da yeterli kanıt olmadığına karar veren agnostikler (ben de bu grubun içindeyim).
  • yoktur, boşuna aramayın.
  • tanrının varlığı veya yokluğu ispatlanabilir birşey olsaydı “inanç” olur muydu?

    2+3=5 gibi bir gerçeğe;

    hayır ben “inanmıyorum” diyemezdiniz! evet ben “inanıyorum” da diyemezdiniz. o bir “fact”/“gerçek” olurdu. konu tartışılır olmazdı.

    “tanrı” bir inançtır. ya inanırsın, ya inanmazsın. bu yüzden de her iki kesime de saygı duymalı!
  • gerçekten olmasaydı, yokluğuna dair kanıtlayacak böyle bir kavram olamazdı. ancak var olan şeylerin olmadığı kanıtlanmaya çalışılır. zaten yokluğu olsaydı, böyle bir başlık bile olamayacaktı. çünkü zaten yok olan bir şeyin yokluğu ispatlanmaya çalışılmazdı. var ki, kendisiyle beraber yokluk şüphesi de geliyor. yaratıcı vardır.
  • vardır ya da yoktur bunun senin için önemi nedir ki?

    sen varlığına inanıyorsan, emirlerine uyarsın olur biter. yok inanmıyorsan keyfine bakarsın. insan neden inanmadığı bir şey için kalkıp da başkalarıyla tartışmaya girer ki bunu da hiç ama hiç anlamıyorum. hayır nasıl olsa hiç bir şekilde ortak paydada buluşamayacaksınız. nedeni ise bir taraf kayıtsız şartsız inanıyor ve yolundan dönmez, diğer taraf ise inanmıyor.

    kimseye ispatla yükümlü değilsiniz, dinin yayılma zamanlarında yoldan çıkanlara yol gösterin demişler eyvallah lakin o devir bu devir değil. artık herkes istediği her bilgiye ulaşabilir nitelikte. o yüzden bırakın inananı inanmayanı siz kendi keyfinize bakın.
    not; inanan bireyim, kimseyle tartışmaya girmem. ateist dostlarım da var lakin kesinlikle tanrı din konuları açılmaz konuşulmaz.

    tanım;
    ispatlamanın, en azından şu üzerinde yaşadığımız dünyada ve onun da içerisinde bulunduğu evrende imkansız olan hadise. yoksa toprak olur gidersiniz, varsa ahirette arkadaşlarınızı evinize çağırır bak olm ben sana var demiştim gördün mü diye kapak yaparsınız..
  • bence olmasaydı bu kadar zaman var olup olmadığı tartışılmazdı
  • allah cezani versin diyoruz ya da birisine beddua ediyoruz

    iste deniliyorki bizim gormedigimiz bir zaman eger hakliysak o gerceklesir

    arkadas neden benim gormedigim zaman

    mesela isterim ki kul hakki yiyen birine allah belani versin deyince arkada bir mekanizma milisaniyede olcsun tartsin hakliysam şaak diye yildirimi indirsin kafasina
  • inanç mevzuu hassas konulardır. yaratıcının varlığı/yokluğu laboratuvar ortamında kanıtlanması gibi söz konusu değildir. bunun gelenekle veya cografya ile de alakası yoktur. yurtiçi ve yurtdışında çeşitli bilim insanları da tanrının varlığını kabul eder.
hesabın var mı? giriş yap